Pihojen ammattilainen palveluksessasi

Etusivu » Palvelut » Viherrakentaminen

Viherrakentaminen Porissa

Viherrakentaminen on oivallinen keino parantaa kiinteistön pihan ulkoasua sekä lisätä pihan viihtyisyyttä ja turvallisuutta. Huolellisesti suunniteltu, helppohoitoinen ja hyvin pidetty piha nostaa myös kiinteistön arvoa ja pienentää huoltokustannuksia.

Viherrakentaminen kuuluu luontevana osana kiinteistöhuollon palveluihin. Viherrakentajat, puutarhurit ja  viheralueiden hoitoon erikoistuneet ammattilaiset huolehtivat pihojen pienistä ja suuremmista muutostöistä joustavasti ja laadukkaasti. 

Teemme myös kaikenlaista pihasuunnittelua ja viherrakentamista

Konsultoimme teitä mielellämme lisää siitä, miten kiinteistön ympäristöstä saadaan turvallinen ja viihtyisä.

Kurtturuusu- Hävittäminen pihoiltanne ja taloyhtiön piha-alueilta

Meille kaikille niin tuttu kurtturuusu, joka koristaa monien pihaa on haitallinen vieraslaji, jonka kasvattaminen on EU:n vieraslajiasetuksen mukaan kiellettyä 1.6.2022 lähtien.

Kurtturuusu (Rosa rugosa), mukaan lukien sen valkokukkainen muoto (R. rugosa f. alba), on kansallisesti haitallinen vieraslaji. Sen maahantuonti, myynti ja ostaminen on kielletty, eikä sitä myöskään saa päästää leviämään ympäristöön. Kurtturuusun kasvattaminen on kiellettyä 1.6.2022 lähtien. Valtioneuvoston asetuksen tarkoituksena on varmistaa, ettei kurtturuusu valtaa kotoperäisten lajien elinympäristöjä. Täten kiinteistönomistajan tai -haltijan on hävitettävä pihallaan kasvava kurtturuusu. Kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut (R. rugosa -ryhmä) eivät ole kiellettyjä, joten on tärkeää erottaa kurtturuusut niistä sekä muista ruusulajeista.

 

Miten sitten tunnistan kurtturuusun?

 Kurtturuusun tunnusmerkit ovat:

👉 Erittäin kurttuinen lehti

👉 Kukassa on vain viisi terälehteä

👉 Varressa piikit ovat suoria, vaihtelevan kokoisia ja karvaisia,  ja niitä on tiheästi alhaalta ylös.

Kurtturuusut ovat 0,3-1,5 metriä korkea, tiheitä kasvustoja muodostava pensas. Kurtturuusu kukkii kesäkuusta- lokakuuhun yksinkertaisin kukin, joiden väri voi vaihdella aniliininpunaisesta vaaleanapunaiseen ja valkoiseen. Loppukesästä kypsyvät kurtturuusun marjat, jotka ovat punaisia ja muodoltaan keskeltä hieman litistyneitä.

Kurtturuusun hävittäminen

Tämä lajike tulee hävittää puutarhoista, pihoista, uimarannoilta ja teiden varsilta. Kurtturuusun hävittäminen on työlästä ja vie aikaa. Pienemmät yksilöt saa revittyä maasta käsinkin, mutta isommat yksilöt vaativat koneellista apua. 🚜

Kurtturuusun torjunta vaatii aikaa ja sitkeyttä. Kurtturuusun voi hävittää kaivamalla ylös, tukahduttamalla ja näivettämällä. Kaivamalla poistaen kannattaa olla tarkkana, jotta saa koko kasvin kerralla hävitettyä. Tukahduttamalla ja näännyttämällä kurtturuusun hävittäminen on hitaampaa, mutta yhtä tehokasta. 

Alkusyksyllä on hyvä aika poistaa kurtturuusut ja me voimme auttaa siinä hommassa!

Ota rohkeasti yhteyttä meihin!

Kevätistutuksia - Orvokkien istutus ja hoito

Nyt on paras aika laittaa kauniit ja kestävät orvokit maahan ja ruukkuihin. Orvokit kestävät hyvin pikku pakkasia, ja vaikka kylmä sää saisi ne nuokkumaan, auringon lämmittäessä orvokit piristyvät nopeasti.

Orvokin hoito-ohjeet:

👉Istutuspaikka

Orvokit viihtyvät niin auringossa kuin varjossakin, joten puolivarjoinen paikka on ihanteellinen.

👉Kasvualusta

Orvokit kannattaa istuttaa laadukkaaseen, ravinteikkaaseen multaan, kuten kesäkukkamultaan, joka on kosteutta pidättävää ja peruslannoitettua.

👉Ravinteet ja kastelu

Lannoita säännöllisesti kastelulannoitteella. Kastelujen välillä kannattaa antaa mullan kuivahtaa välillä. Hyvänä vinkkinä kasteluntarpeesta kertoo mullan kokeileminen sormella, jos multa tarttuu sormeen, lykkää kastelua vielä. Auringonpaisteessa kastelun tarve lisääntyy.

Kuihtuneita kukkia kannattaa nyppiä pois, niin orvokki jaksaa kukkia runsaasti ja kehittää uusia nuppuja.

Kuusiaidan hoito ja leikkaus

 

Hoidettu kuusiaita on pitkäikäinen ja omistajan ylpeydenaihe. Kuusiaidan hoitoa pidetään turhaan työläänä, se on yllättävän helppoa, kunhan hoidat kuusiaitaa säännöllisesti. Säännöllisillä hoitoleikkauksilla saat kuusiaidasta näyttävän, tuuhean, tasapainoisen ja lumikuormia kestävän silmänilon pihallesi. Kuusiaidan säännöllinen leikkaaminen aloitetaan parin vuoden kuluttua istutuksesta. Hoitamattomana kuusiaita on oikea kammotus ja sen alasleikkaus ei auta kuusiaitaa elpymään loistoonsa. 

Kuusiaidan istuttamisessa kannattaa ottaa huomioon kasvupaikka, aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka on paras. Ihanteellinen kasvu paikka on hapan maa, jossa on kosteutta ja ravinteita kohtalaisesti. Taimet kannattaa istuttaa tiheästi, 3 tainta metrille.

 

Miten ja milloin kuusiaitaa leikataan?

Kuusiaidan leikkaamisen tyypillisiä ajankohtia ovat kevät ja syksy, hyvä aika väli on marras-maaliskuu, kun lämpömittari on plussan puolella ja kuusiaita sula lumesta. Kuusiaita leikataan, kun se on lepotilassa, juuri ennen kasvua ja sen jälkeen. 

Aitaa typistetään sivuilta, jolloin poistetaan edellisen vuoden kasvustoa. Vuosittain aidan sivustoille jätetään uutta kasvua vain parisen senttiä. Liikaa ei kannata leikata, sillä vain nuoriin versoihin muodostuu silmuja. Eli oksia ei saa leikata vanhaan vuosikasvuun saakka. Latvat katkaistaan vasta sitten, kun kuusiaita on halutun korkuinen.

Kuusiaita muotoillaan ylöspäin kapenevaksi ja teräväkärkiseksi, A:n muotoiseksi, sillä leveä aita kerää suuret määrät lunta ja samalla varmistetaan alempien oksien valon saanti. Aidan muoto voi kärsiä ja oksat murtua lumimäärän suuruudesta. Liian leveän kuusiaidan sisemmät neulaset varisevat valon puutteesta, jolloin aidasta tulee harva.

Leikkaa kuusiaita joka vuosi samaan tapaan, älä jätä välivuosia hoitoleikkauksiin. 

Meiltä saat apua kuusiaidan hoitoleikkauksiin tarvittaessa!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Lähetä tarjouspyyntö Katso yhteystiedot